...where the stars come out in terrible brightness before eventide...

2015. november 11. 13:45 - Thasaidon

Két hír

Már régóta szerettem volna hosszan foglalkozni a témával, de sajnos nem volt rá kapacitásom. Azóta az események előremozdultak. Szóval. A World Fantasy Convention szervezői bejelentették, hogy jövő évtől a World Fantasy Award, a fantasztikum világában az egyik legrangosabb nemzetközi elismerés jeléül átadott szobor nem Lovecraftot formázza. Lovecraft utódának kiléte pillanatnyilag még bizonytalan. A döntés bő egyéves antirasszista-polkorrekt lobbitevékenység eredménye. Ennek előzményei közé tartozik az, hogy Nnedi Okorafor néger író, aki 2011-ben a legjobb regény kategóriájában megnyerte ezt a díjat, ugyanabban az évben rádöbbent, hogy Lovecraft rasszista volt (tapsoljuk meg a revelációerejű felfedezésért). Majd 2014-ben Daniel José Older, aki egyébként fekete női hősökről ír, hogy a fantasyt reálisabbá tegye, petíciót fogalmazott meg, melyet több mint 2500-an alá is írtak, annak érdekében, hogy az ominózus szobrocska (ami, szó ami szó, meglehetősen groteszk képmása kedvenc Rhode Island-i polgárunknak) Lovecraft helyett Octavia Butlert, a 2006-ban elhunyt néger sci-fi-írót ábrázolja (így van, a magyar nyelvben a néger etimológiailag és szemantikailag is annyit jelent: negroid rasszba tartozó ember; sem többet, sem kevesebbet). A vetés beérett, s lőn. Older boldognak tűnik.

S. T. Joshi, Lovecraft első számú kutatója, temérdek horrorirodalmi témájú könyv szerzője és szerkesztője, kétszeres World Fantasy Award-nyertes, aki mellesleg indiai származású, a döntésről értesülve visszaadta díjait.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zothique.blog.hu/api/trackback/id/tr248070222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsariszorny 2015.11.24. 16:25:28

Nagy respect amúgy Joshi-nak, hogy visszaadta a díjait. Caitlín R. Kiernan csak csendben örül, hogy neki még lovecraftos van. Egyébként atz egész egy hatalmas faszság, úgy ahogy van. Ha valaha is nyernék World Fantasy-t (mintha erre lenne esély) egész biztosan a lovecraftos verziót kérném, vagy nem is kellene.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2015.12.29. 02:01:23

@mocsariszorny: Egyesek számára valószínűleg még Joshi sem elég polkorrekt, hiszen úgy volna csak igazán hiteles, ha indiaiként leszbikus vagy transzvesztita volna. Azt gondolhatnánk, az irodalomnak, a költőnek/írónak az erkölcsi tanítás funkcióját tulajdonító felfogás rég kiveszett, ehhez képest úgy látszik, mégiscsak fennmaradt némi nyoma, méghozzá egészen meglepő oldalon.

Úgy tűnik egyébként, hogy ez az eset egy kiterjedtebb idiotizmus megnyilvánulása a fantasztikum világában. A 444 novemberben, kb. ezzel a poszttal egyidőben cikkezett arról (a Magyar Nemzet Online-on pedig, ha jól emlékszem, korábban, Lakner Dávid, akit már régóta jó újságírónak tartok), hogy az érzékenység és a tolerancia jegyében még a szabad szólást is korlátozni akarják a finomlelkű egyetemisták, így pl. sértőnek találják az indiánjelmezt halloweenkor, és lehetőség van arra, hogy pl. a nemi erőszak áldozata ne tanuljon erről a bűncselekményről, nehogy az felkavarja. De ezt a termést gyarapítja az, hogy az ottawai egyetemen hallgatók kifogásolták a jógaoktatást, hiszen annak fehérek általi tanítása a gyarmatosított India kultúrájának megsértése, illetve a Princetonon néger aktivisták a Wilson elnökre való utalások miatt tiltakoztak, mondván, nevezettnek voltak rasszista megjegyzései.

Annyiban megértem ezeket a szerencsétleneket, de Lovecraft esetében egy bohózat, hiszen a fantasztikum objektíve kimagasló, hagyományteremtő alakjáról beszélünk, akit nem a rasszista kiszólásai miatt méltatunk ebben a rajongói közegben, hanem fikciójának nagyhatású gondolati magváért, ami nem a rasszizmus volt, még akkor sem, ha tény, hogy annak is akad nyoma Lovecraft írásaiban (vö. pl. Red Hook, Árnyék Innsmouth fölött). Az eset külön pikantériája és szégyene, hogy a WFC első ülése 1975-ben kifejezetten a Lovecraft-körről szólt, de pl. 1978-ban is Howard volt a központi téma, akitől ugyebár, khm, szintén, khm, távol állt a polkorrektség (csekkolható a Wikipedián).

Érdemes egyébként Joshi blogját olvasni. Ő még talán novemberben lezárta a vitát, viszont nagyon szépen, tömören pontokba szedte az ellenvetéseit. Külön vicces abba belegondoloni, hogy ez az érzékenységmánia meddig fajulhat. Joshi hoz néhány kiváló példát; én azt tenném hozzá, mikor jönnek elő szélsőséges feministák azzal, hogy nem kellene olyan művészekre, történelmi alakokra emlékezni, akik kurváztak. A feministák számára a prostitúció a férfiuralomnak és a nők tárgyiasításának egy fontos intézménye, ilyenformán sértő minden nőre nézve, és összeférhetetlen a politikailag korrekt szemlélettel, hogy ilyen elnyomók emlékét dédelgetjük. Vagy inkább ne adjak ötleteket, hátha valamelyik aktivista tud magyarul és olvassa ezt? :-D

Ez az Older gyerek pedig, akinek '15-ben jött ki az első könyve, a közreműködésével és a megnyilvánulásaival (sajnos beleolvastam a Twitterjébe) leginkább egy bohócként pozicionálta magát ebben a kabaréban.

(Kis mellékvágány, de muszáj megemlítenem, mert szemléletes kontraszt. Susan Estritchet, a feminista kutatót 1975-ben megerőszakolták. Erre ő 1986-ban a Yale Law Journalben 98 oldalas tanulmányban elemezte a nemi erőszak törvényi szabályozását, annak gyakorlatát és visszásságait, és ezen kívül is könyvet írt a témáról. Ma pedig egy hallgató egyszerűen kihagyhatja a témát a tananyagból, mert felszínre hozza a traumáit. Távol álljon tőlem az érzéketlenség, de némiképp megmosolyogtató ez a különbség.)

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2015.12.29. 02:02:13

@Thasaidon: "Annyiban megértem" = "Bizonyos szempontból megértem"
...where the stars come out in terrible brightness before eventide...
süti beállítások módosítása